Frågor och svar

Nedan följer vanliga frågor och svar om Börsplus grupperade efter ämne. I högerspalten finns diverse läsarfrågor i kronologisk ordning.


1) Prenumerationsfrågor

 

 • 1.1 Vem bör prenumerera på Börsplus?

  • Har du ett stort aktieintresse och vill se din förmögenhet växa?
  • Vill du få oberoende råd från en ledande analysredaktion?
  • Vill du spara tid på att inte själv behöva följa hundratals börsbolag?
  • Vill du tjäna pengar på att hitta fler vinnare och undvika grynnor?

  Om svaret är JA – då passar Börsplus för dig, vare sig du är privatinvesterare eller jobbar i finansbranschen.

 • 1.2 Vad ingår i en prenumeration?

  Dagligt analysmejl med över 400 aktieanalyser per år

  • Börsplus analyserar fler aktier än någon annan analystjänst och letar vinnare på alla listor och även delvis utomlands
  • Ingen annan analyserar alla svenska börsnoteringar eller har någon granskning i närheten av Börsplus IPO-guide

  Tillgång till allt material kring Börsplus portföljer

  1. Börsplus portfölj – våra favoriter just nu
  2. Utdelningsportföljen – aktier med extra hög direktavkastning
  3. Buy&Hold-portföljen – köper efter Börsplus alla köpråd och säljer nästan aldrig

  Alla Börsplus unika Verktyg för bättre aktieaffärer

  • Uppföljning av Börsplus råd
  • Analysarkivet – sök bland över 1000 analyser
  • Uppsidan – se potentialen i Börsplus analyser
  • Pref-guiden – alla börsens preferensaktier

  *) Dessutom får prenumeranter inbjudningar till Börsplus Temadagar där hittills över 50 intressanta börsbolag presenterat sig.

 • 1.3 Varför ska man prenumerera på Börsplus?

  Du tjänar på bättre analys. Det är Börsplus övertygelse i alla fall.

  Så frågan är vad det är värt för dig och din aktieportfölj om du kan göra lite fler bra aktieaffärer och undvika lite fler dåliga affärer?

   

 • 1.4 Jag möts av en köpskärm när jag försöker läsa analyser. Varför?

  Om du möts av en köpskärm är det för att du inte är inloggad som prenumerant hos Börsplus. För att få allt material måste du vara betalande prenumerant, vilket du blir här. 

 • 1.5 Vilka betalsätt finns?

  I dagsläget finns följande betalsätt:

  Månadsbetalning eller helårsbetalning med kort.

  Helårsfaktura (för företag)

 • 1.6 Hur byter jag mitt lösenord?

  För att byta ditt lösenord måste du logga in och klicka på Mitt konto/Mitt konto och kortinställningar. Där finns ett fält där du kan skriva in ditt nya lösenord. I dagsläget kan du endast byta lösenord om du är inloggad via en dator, det går alltså inte via telefonen.


2) Frågor om analystjänsten

 

 • 2.1 Är det lönsamt att följa Börsplus råd?

  Variationen är så klart stor mellan de bästa och sämsta bland våra hittills över 1000 publicerade analyser. Men typiskt sett har Börsplus köpråd gått klart bättre än index medan de aktier som fått säljstämpel givit en negativ avkastning för de som inte följde rådet. På sidan Börsplus Uppföljningar kan du se allt.

  (Detta är så klart ingen garanti för framtiden och alla måste ta ansvar för sina egna investeringar, vare sig de inspirerats av Börsplus analyser eller ej.)

 • 2.2 Vilka aktier bevakar Börsplus?

  Utgångspunkten för redaktionen är att vi vill bevaka alla aktier som vi tror är intressanta för våra prenumeranter. Av naturliga skäl blir det därför mest svenska aktier men även en hel del nordiska bolag och även andra bolag där vi tror det finns ett läsvärde, exempelvis Zalando, Inditex, Apple, Spotify, Tesla, Amazon etc.

  Det finns inga formella begränsningar och vi tar gärna emot förslag på aktier att analysera via redaktion@borsplus.se

 • 2.3 Går det att investera i Börsplus portfölj?

  Det är upp till var och en om man vill köpa enskilda aktier men det går inte att "automatiskt" investera i Börsplus olika portföljer. Vi rekommenderar heller inte en mekanisk investeringsstrategi. Bland annat eftersom kurseffekten precis vid publicering kan vara en nackdel. Vår erfarenhet är dock att det nästan alltid finns möjlighet att köpa samma aktie till ungefär samma eller lägre kurs än vid publicering om man har lite is i magen och väntar några dagar eller mer.

 • 2.4 Vad är tanken med Börsplus olika Verktyg?

  Förutom ett dagligt flöde av aktieanalyser så har Börsplus prenumeranter tillgång till ett antal så kallade Verktyg för bättre aktieaffärer. Så här kan vi kort beskriva syftet med de olika verktygen:

  Analysarkivet – Här kan du lätt söka bland över 1000 analyser för att se om och när vi skrivit om de aktier du är intresserad av.

  Uppföljning - Här ser du hur alla Börsplus råd utvecklats och i vilka fall analyserna historiskt sett varit rätt eller fel vilket kanske ger dig en uppfattning om hur du ska agera för framtiden.

  Uppsidan – Det här är ett unikt verktyg där du som prenumerant kan se potentialen i Börsplus analyser baserat på den nuvarande kursnivån samt Börsplus antaganden om bolagets utveckling och rimlig värdering av aktien.

  Pref-guiden – Ett annat unikt verktyg där Börsplus samlat den viktigaste informationen om börsens preferensaktier samt länkar till alla våra analyser av preferensaktier. Inklusive regelbundna krönikor där vi pekar ut de bästa och sämsta valen i sektorn, enligt vår uppfattning.

  IPO-guiden - Börsplus prenumeranter får analyser på i stort sett alla svenska börsnoteringar med råd om hur man ska agera. Därutöver har vi IPO-guiden som gör en mer standardiserad granskning av samtliga noteringar. IPO-guidens standardiserade granskning är tillgänglig för allmänheten men det är bara Börsplus prenumeranter som har tillgång till analyserna med råd om man ska teckna eller ej.

 • 2.5 Hur vet jag när en ny analys publiceras?

  Färska analyser publiceras en gång per dag. Samtidigt går det ut en e-post till alla prenumeranter med länkar till de senaste analyserna.

   

 • 2.6 Vad skiljer Börsplus analyser från andras?

  Börsplus publicerar fler analyser än någon jämförbar analystjänst i Sverige eller för den delen Norden.

  En annan sak som vi tror skiljer Börsplus från flertalet är stringens i värderingsmodeller och analysmetoder.

  Det syns bland annat i att den transparens kring antaganden och utfall som kommer till uttryck i Börsplus olika Verktyg, exempelvis Uppsidan (där alla antaganden framgår översiktligt för flertalet analyser) och Uppföljningen.

  Sedan finns det så klart kvalitativa saker som kan skilja Börsplus från andra men där får var och en bilda sig en egen åsikt.

 • 2.7 Varför har analyserna ofta både ett råd (köp/sälj/neutral) och dessutom tre olika scenarier?

  Det korta svaret är att framtiden alltid är osäker. Därför skissar vi på den i tre olika scenarier. Här gör vi olika antaganden om tillväxt, lönsamhet och börsens framtida värdering av dessa prestationer i ett huvudscenario samt därtill ett optimistiskt respektive pessimistiskt scenario.

  Beroende på hur vi ser på risker/möjligheter att respektive scenario (eller något åt det hållet) blir verklighet så landar vi ett råd om huruvida aktien i dag är köp, sälj eller neutral i Börsplus ögon. Här väger vi även in hur jämförbara aktier värderas samt om vi i det specifika fallet ser skäl att väga endera scenario extra tungt vid val av slutsats.

  Ett längre svar finns i denna krönika.

 • 2.8 När jag läser analysen har aktien redan stigit. Vad gör jag?

  I en idealisk värld skulle marknaden vänta med att reagera till efter att alla Börsplus prenumeranter hunnit köpa. Dessvärre är det omöjligt. Vi kan tyvärr inte hindra nyhetsbyråer och sociala medier från att plocka upp och sprida våra slutsatser. (Hela analysen är det olagligt för dem att sprida.)

  Så hur ska du som prenumerant göra? Du måste välja mellan två saker och det finns inget generellt svar vad som är bäst eller passar just dig. Det ena alternativet är att göra en helt egen bedömning av läget och kanske köpa aktien även om den har stigit. Det andra alternativet, som nog oftare är bättre om kursuppgången är stor, är att ha is i magen och vänta någon vecka eller kanske mer. Vår bild är att det väldigt ofta sker en rekyl någon gång längs vägen som ger dig möjlighet att köpa till en bättre kurs än första dagens.

  Ett tips för att kunna reagera snabbare är att i din mailklient ändra mailaviseringar till att få notiser från Börsplus. På så sätt kan du få en notis direkt då du fått vårt mail, men inte andra mail.


3) Övriga frågor

 

 • 3.1 Vilka regler gäller för de som skriver Börsplus analyser?

  Skribenter och anställda på Börsplus omfattas av samma Värdepapperspolicy som andra välrenommérade ekonomitidningar. Via länken här kan man läsa om varför Börsplus redaktion investerar i aktier. På redaktionens sida redovisas de fasta medarbetarnas portföljer.

 • 3.2 Vilka intäktskällor har Börsplus?

  Börsplus AB ägs av medarbetarna med Peter Benson som största ägare samt tre externa investerare. Prenumeranterna är våra klart viktigaste kunder - både ekonomiskt och eftersom analystjänstens hela uppdrag är att prenumeranterna ska tjäna på bättre analys. Därutöver har Börsplus två viktiga företagspartners.

  • Spotlight Stockmarket: Samarbetet innebär att analyser av aktier på Spotlight till stor del blir tillgängliga för allmänheten. Dock med fördröjning eftersom Börsplus prenumeranter alltid ska få allting först. Spotlight är även sponsor av IPO-guiden.
  • Nordnet Bank: Samarbetet innebär att kunder hos Nordnet får unika rabatter på Börsplus och att vissa av Börsplus analyser etc, med fördröjning, finns tillgängliga på Nordnets investerarplattform Shareville.

  Slutligen har Börsplus vissa intäkter från annonser och event.

 • 3.3 Frågor om Börsplus och Affärsvärlden?

 • 3.4 Hur ser relationen med SvD ut?

  Börsplus AB grundades 2015 med Svenska Dagbladet som största ägare. Sommaren 2019 köpte Peter Benson ut SvD ur bolaget samtidigt som Börsplus gick över till nuvarande webbsajt. Börsplus och SvD har dock ett fortsatt gott redaktionellt samarbete där vissa av Börsplus analyser fortsatt publiceras i Svenska Dagbladet.

4) Nordnetkunder

 

 • 4.1 Jag är Private Banking/Active Trader-kund hos Nordnet. Hur gör jag för att få min rabattkod?

  Som Private Banking-kund hos Nordnet får du 50 procent rabatt på Börsplus. Intresserad? Mejla till privatebanking@nordnet.se eller ring 010-583 37 00.

 • 4.2 Jag har fått en rabattkod från Nordet, hur gör jag för att använda den?

Börsplus använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen accepterar du vår användning av cookies. Läs mer om cookies.