Nyttan för dig med IPO-guiden

IPO-guiden är en tjänst som är gratis tillgänglig för alla investerare som vill få snabbast möjliga överblick över alla relevanta fakta om en aktuell börsnotering.

Att läsa prospekt tar mycket tid och den tiden kan du ofta spara in med ett besök på IPO-guiden.

Här ser du alla basfakta om ett erbjudande samt alla eventuella ”flaggor” som uppdagats i Börsplus granskning.

Börsplus graderar inte flaggorna och ofta är de inte särskilt allvarliga.

Flaggor kan jämställas med anmärkningar vid en fastighetsbesiktning. Viktigt att känna till men inte något som behöver hindra en affär.

Är flaggorna många eller allvarliga bör man dock vara försiktig. Diagrammet här intill visar sambandet mellan relativ kursutveckling (mätt mot OMXS30) och antalet flaggor för omkring 200 granskade noteringar. Storleken på varje bubbla motsvarar antalet bolag som fått respektive antal flaggor. Sambandet är tydligt – många flaggor är förknippat med usel kursutveckling.

IPO-guiden granskar erbjudandet och själva noteringen men granskar INTE bolagets verksamhet eller värderingen av aktien. För att få aktieanalyser med konkreta råd om man ska teckna sig i en viss notering bör man vara prenumerant på Börsplus analystjänst. Via IPO-guiden finns länkar till Börsplus analyser.

När publiceras information om en notering? Målet är att det ska ske så tidigt som möjligt under teckningsperioden. Men ibland tar det tid att få feedback från det noterade bolaget och då kan det dröja ett par dagar innan publicering kan ske.

Under fliken Noteringar hittar du information baserat på omkring 200 historiska noteringar samt rådgivare, investerare och handelsplatser. Särskilt IPO-guidens Screener är en guldgruva för den som vill söka efter information.